"…Tarihi çevir, nal sesi, kısrak sesi bunlar… Delmiş Roma'nın kalbini mızrak gibi Hunlar…" diyordu Mehteran Takımı Amasra'daki gösterisinde… Amasra'nın fethinin 550. yıldönümü nedeniyle tarihi ilçeye gelen mehteran ekibinin marşları, nal seslerini andıran ritimleri kale surlarında yankılandı. Ve devam etti mehteran; "…Göktürkler, Uygurlar, Oğuzlar, Peçenekler. Türkün yüce tarihine binbir zafer ekler. Dünya atının nalları altında ezildi. Kaç Haçlı sefer göğsüne çarpınca kesildi. Bir gün gemiler dağlara tırmandı denizden, Kudret ve zafer bizlere miras dedemizden…" Mehter ekibi ne zaman ki marşlara ara verdi, izleyenler de şimdiki zaman dilimine gelebildi, ruhlarından küçük bir parçayı oralarda bırakarak… Amasra'nın fethinin 550. yıldönümü nedeniyle Amasra, adına yakışır günler yaşadı. Kültür ve tarih buluşmasının yaşandığı ilçede duayen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın söyleşisi ile başlayan etkinliklerde Amasra Fatih Cami önünde Prof. Dr. Semavi Eyice, Tarihçi-Yazar Necdet Sakaoğlu ve Arkeolog Nezih Başgelen ve araştırmacı yazar Levent Toksoy ilçenin değişik dönemlerine ilişkin bilgiler verdi. Amasra üzerine çalışmalar yapan tarihçilerce tarihi mekanda bilgiler sunulması dinleyicilere zaman zaman duygulu anlar yaşattı. Akşam saatlerinde ise mehteran takımının marşları kalelerde yankılandı, dinleyenler 550 yıl öncesine gitti, coştu ve duygulandı. Amasralılar ile birlikte yerli ve yabancı turistlerde aydınlanmış Amasra kalesinin içinde marşlarla Amasra'nın binlerce yıllık geçmişini yaşadı.
Amasra'nın fethinin 550. yıldönümü nedeniyle Amasra, adına yakışır günler yaşadı. Kültür ve tarih buluşmasının yaşandığı ilçede duayen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın söyleşisi ile başlayan etkinliklerde Amasra Fatih Cami önünde Prof. Dr. Semavi Eyice, Tarihçi-Yazar Necdet Sakaoğlu ve Arkeolog Nezih Başgelen ve araştırmacı yazar Levent Toksoy ilçenin değişik dönemlerine ilişkin bilgiler verdi. Amasra üzerine çalışmalar yapan tarihçilerce tarihi mekanda bilgiler sunulması dinleyicilere zaman zaman duygulu anlar yaşattı. Akşam saatlerinde ise mehteran takımının marşları kalelerde yankılandı, dinleyenler 550 yıl öncesine gitti, coştu ve duygulandı. İzleyenler adeta aydınlanmış Amasra kalesinin içinde marşlarla Amasra'nın binlerce yıllık geçmişini yaşadı. İşte tarihçilerin ağzından anlattıkları…
NEZİH BAŞGELEN (ARKEOLOG)
Kuşkayası, Amasra'nın yüzük taşıdır. Ama bugün ki hali içler acısı. Define arama amacıyla heykelin kendisi olduğu gibi gitmiş. Buradan yetkililere sesleniyorum kırılan parçalar yerde belki uzmanlar bu parçaları yerine koyabilirler.Ayrıca şimdi Amasra tarihin dönüm noktasında kitle turizminin yarattığı hareketliğin baskısı altında.Ya Amasra tamamen bu baskı altında gidecek, ya da yeni bir misyonla adına yakışır kültür merkezi olacak.Bu anlamda olumlu adımların atıldığını görüyorum.Amasra betona yenik düşmemeli.
NECDET SAKAOĞLU (TARİHÇİ YAZAR)
Şu anda toplandığımız tarihi mekan, Fatih Camisinin önündeyiz. Fatih Cami hala her Cuma kılıçla hutbe okutulduğu Anadolu da ki üç dört Fatih Camiden biridir. Dışı güzel ancak içini hiçbir ayrıcalığı kalmamış.Orijinal kılıcı, saat, minber, pencere camları hepsi gitmiş.Bu mahallenin ismi zindan mahallesidir.Tarihi bir isimdir.Kale içi demenin bir anlamı yok. 3. Selim döneminde İstanbul'da ki bazı Fransızlar buraya yerleştirilmiş, o yüzden ismine zindan mahallesi denmiştir. Burada yaşayan bazı Fransızlar isimleri antik tiyatronun taşlarında yazılı.
LEVENT TOKSOY ( ARAŞTIRMACI YAZAR)
Amasra'ya gelenler denizden geldiler denizden gittiler. Karadeniz'in ismi eskiden,'konuk sevmez' di. Ancak sonraları Karadeniz'e dayanacak tekneler yapıldı. Sonra Karadeniz'in kıyılarında bu teknelerin korunabilecekleri limanlar kuruldu.İşte Amasra'nın kurulmasında bu sürecin sonucudur.Fatih'te Amasra'yı hem denizden hem de karadan kuşatmıştır.Kuşatma sonucunda savaş olmadan Fatih Amasra'yı teslim almıştır, burada ki Cenevizliler İstanbul'a götürülmüş, Eflani haklıda Amasra'ya yerleştirilmiştir.
PROF. DR. SEMAVİ EYİCE (TARİHÇİ-YAZAR
"Amasra Finliklilerle başlayıp Roma, Ceneviz, Bizans ve Osmanlı'yı yaşamış binlerce yıllık geçmişi olan bir tarihi kenttir. Ancak böyle önemli bir tarihi merkezin yeterince koruyamadık.Hala gerçek Amasra toprağı altında gömü bunlar titizlikler araştırmalı ortaya çıkarılmalı ve korunmalı" diyen Semavi İyice dinleyenlere çocukluklu ve gençlik yıllarının Amasra'sını anlattı.Araştırmaları hakkında bilgi verdi. Haber:S.Bostancı
|