Amasra Masalsı Güzellikler Diyarı! altAnasayfaAmasra HaberleriNasıl GelirimaltaltaltBize Ulaşın

 Ana Sayfa   |   Chat Sohbet   |   Haberler   |   Şehir Haritaları   |   Fotoğraf Galerisi  Makaleler   |   Videolar

Ana Menü   ANA MENU

 alt
 Amasra Pansiyonları
 Amasra Otelleri
 Amasra Restaurant - Amasra Restaurantları
 Amasra Cafe ve Disco
 Amasra Yat Turları
  Hava : Çok Bulutlu  
Hava Sıcaklığı : 9°C
    Tümü için TIKLAYINIZ  

 AMASRA`DA SES YÜKSELİYOR!!! 25.01.2010

      Amasra Çevre Birlikteliği tarafından ilçeye kurulması planlanan termik santrale karşı basın açıklaması yapıldı. Amasra Kültürparkta gerçekleştirilen basın açıklamasına vatandaşlar siyah poşet giyerek katıldılar.

HABER DETAYI
 

AMASRA'YI SEVİYORUM, SANTRAL İSTEMİYORUM

Amasra Çevre Birlikteliği tarafından ilçeye kurulması planlanan termik santrale karşı basın açıklaması yapıldı. Amasra Kültürparkta gerçekleştirilen basın açıklamasına vatandaşlar siyah poşet giyerek katıldılar. "Amasra'yı seviyorum, termik santral istemiyorum" yazılı dev afişlerin yanı sıra "Amasra'da termik santral istemiyoruz", "Santrale hayır", "Zehir solumak istemiyoruz" , "Santrale hayır, yaşama evet" yazılı pankartlarla basın açıklamasına katılan vatandaşlar sık sık alkışlarla slogan attılar. Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, kalabalığın termik santrale karşı duyarlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi. Amasralılar olarak termik santral istemediklerini kaydeden Timur, da "Buradan HEMA yetkililerine sesleniyorum. Trilyonluk yatırımlarınız olduğunu söyleniyor. Niçin Amasra'ya turizm yatırımı değil de termik santral yapmak istiyorsunuz. Turizm yatırımı ile daha çok para kazanırsınız. Amasra, maden kasabası, turizm ve balıkçı kasabası. Biz Amasra'nın böyle kalmasını sağlayacağız. Belediye Başkanı ve meclisi olarak biz çeşitli bakanlıklar nezdinde elimizden ne geliyorsa sizlerden aldığımız destekle yapacağız" dedi. Amasra Çevre Birlikteliği adına konuşan Çevre Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Hüseyin Çoban da 20 yıldan bu yana 4. kez termik santral belasıyla uğraştıklarını belirtti. Çoban, "Şimdi görüyoruz ki, Hattat Holding, Bartın ve Amasra'nın geleceğine tehdit oluşturan termik santralden vazgeçmemiştir. Şimdi görüyoruz ki, şirket plan değişikliğini kabul ettiremediği Çevre Bakanlığı'na termik santral içim ÇED raporu için müracaatta bulunmuştur. Çevre düzeni planı değiştirilmeden termik santral yapılması mümkün değildir. Çevre düzeni planının izin vermediği santral için ÇED başvurusunu bakanlık nasıl kabul etmiştir. Çevre Planı değişsin diye bakanlığa baskı mı yapılmaktadır. Çevre Bakanlığı'na sesleniyoruz; bu başvuruyu reddediniz. Yatırımcı firmaya sesleniyoruz; başvurularınızı geri çekiniz ve kömür çıkarmak olan görevinize devam ediniz. Eğer, bakanlık başvuruyu reddetmez ve şirket de başvurusunu geri çekmezse 20 Şubat'ta geleceğimizi koruma mücadelemiz her alanda devam edecektir" dedi.

AMASRA'DA 4 SANTRALE HAYIR

"Amasra'da 4 santrale hayır" başlıklı basın açıklamasında ilk açıklamayı Bartın Çevre Meclisi Üyesi Jeoloji Mühendisi Şevki Bayraktaroğlu yaptı. Bayraktaroğlu, "içinde bulunduğumuz coğrafya dünya medyasının da çok yakından bildiği gibi dünyanın en güzel yerlerinden biri. Bu coğrafyada yaşayan bizler buraya sahip çıkmadığımız zaman yaşama hakkını ortadan kaldırmış olacağız. İçinde bulunduğumuz bu coğrafyada çocuklarımızın da bizden sonra huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için mutlaka elimizden gelen çabayı göstermeliyiz. Enerjiye ihtiyacımız vardır. Bunu inkar etmek haksızlık olur. Ama bu enerji politikasını tutarlı yapmadığımız zaman kaybımız çok olur. Biz kömürün çıkarılmasına karşı değiliz. Mutlaka yer altı zenginlik kaynaklarımızın değerlendirilmesi gerekir. Bunun için yapılması gereken şey termik santral kurmak değildir. Termik santrallerin kuruluş amacı düşük kalorili kömürlerin kullanılmasını sağlamaktır. Yüksek kalorili Amasra kömürünün termik santralde değerlendirme çabası anlaşılır değildir. Rüzgar, güneş, jeotermal enerji kaynakları termik santralden çok çok daha yararlı ve kazançlı olacaktır. Amasra halkı bu konuda kararını verecektir. Ya gelecekte çocuklarının da yaşayabileceği bir ortam bırakacak, yada bu coğrafyadan çocukları gidecektir. Elimizden gelen mücadeleyi göstereceğimizi ve bu santrali de Amasra'ya yaptırmayacağımızı açıkça ilan ediyoruz" dedi.

KÖMÜR ÇIKARIN BİZLERDE DESTEK OLALIM

Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Cengiz de, Amasra halkı ve esnafının geleceğini turizme bağladığını söyledi. Amasra'da turizmden para kazanan esnaf sayısını yaklaşık 250 olduğunu anlatan Cengiz, şunları söyledi: Bu işletmelerde çalışan kişi sayısı bin, aileleri ile birlikte 4 bin kişidir. Bir yıl içinde Amasra'ya gelen turist sayısı 450 bindir. Amacımız bu rakamı 800 bin'e çıkarmaktır. Amasra'ya termik santral yapıldığı takdirde Amasra turizmi bitecektir. Şirket yetkililerine sesleniyoruz. Gelin kömür çıkarın, bizlerde size destek olalım."

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adına konuşan Bartın Mimarlar Odası Başkanı Kemal Çubukçuoğlu da Hattat Holding tarafından Amasra'ya yapılması planlanan 2640 MW gücündeki santralin, yöredeki doğayı, tarihi, kültürü ve toplumsal değerleri bitirme projesi olduğunu söyledi. Santralin yöre ve ülke ekonomisine yarardan çok zarar getireceğini savunan Çubukçuoğlu, bölgeyle ilgili olarak hazırlanmış olan mevcut plan ve raporlarda termik santral kurulmasına yer olmadığını belirtti.

BARTIN HALKI ZARAR VERECEK GİRİŞİME DUYARLIDIR

Bartın-Zonguldak-Karabük Çevre Düzeni Planı'nda Bartın ili için organik tarım, ormancılık, ticaret, tarım ve ormancılığa dayalı sanayi ve eko-turizme dayalı bir kalkınma modeli önerildiğini ifade eden Çubukçuoğlu, şunları söyledi: Adı geçen şirketin samimiyeti, taahhütlerini yerine getirmemiş olması nedeniyle sorgulanmaktadır. Bartın Halkı Bartın'a zarar verecek her türlü girişime karşı çok duyarlıdır. Gerektiğinde tepkisini örgütlü olarak topluca verebilmektedir. Bartın Halkı Amasra Termik Santrali'nden 26.5 kat daha küçük Mobil Santrali Bartın'da kurdurmamıştır. Amasra Termik Santrali'nin kurulmasına karşı olduğunu, toplanan 25.000 imzanın yanı sıra yapılan çeşitli etkinliklerle göstermiştir. Bölgenin kurulacak bir termik santralden elde edilecek elektrik enerjisine gereksimi yoktur. Rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının inşası bölge için daha yararlı olacaktır. Şirketin sahada kömürü çıkarmasında ve tüm ülkeye veya ülke dışına pazarlamasında bir sakınca görülmemektedir. Şirkete kömür çıkarması için devredilen Amasra ve Kandilli yer altı maden ocaklarının rezervi termik santralin 49 yıllık üretim gereksinimini karşılamaktan çok uzaktır.

BAŞKAN TİMUR: TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da, kalabalığın termik santrale karşı duyarlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi. Amasralılar olarak termik santral istemediklerini kaydeden Timur, da "Buradan HEMA yetkililerine sesleniyorum. Trilyonluk yatırımlarınız olduğunu söyleniyor. Niçin Amasra'ya turizm yatırımı değil de termik santral yapmak istiyorsunuz. Turizm yatırımı ile daha çok para kazanırsınız. Amasra, maden kasabası, turizm ve balıkçı kasabası. Biz Amasra'nın böyle kalmasını sağlayacağız. Belediye Başkanı ve meclisi olarak biz çeşitli bakanlıklar nezdinde elimizden ne geliyorsa sizlerden aldığımız destekle yapacağız" dedi.

HATTAT HOLDİN, SANTRALDEN VAZGEÇMEDİ

Amasra Çevre Birlikteliği adına konuşan Çevre Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Hüseyin Çoban da 20 yıldan bu yana 4. kez termik santral belasıyla uğraştıklarını belirtti. 10 yıldır HEMA'nın "Kömür çıkarmaya geldik", halk istemezse santral yapmayız" sözleriyle uğraştıklarını kaydeden Çoban da şunları söyledi: Haziran ayında çevre düzeni planına yasaşl süresi içinde termik santral kurulması için itiraz eden ve Amasra, turizm bölgesi olmaktan çıkarılsın diyen Hattat Holding'in isteği Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından reddedildi. Çevre düzeni planı olduğu gibi kabul edilmişti. İyi niyeti her insan gibi bizlerde Amasra bölgesine termik santral kurulamaz, vazgeçilir, firma da kömür üretim işine bakar diye düşünmüştük. Şimdi görüyoruz ki, Hattat Holding, Bartın ve Amasra'nın geleceğine tehdit oluşturan termik santralden vazgeçmemiştir.

BAKANLIK BAŞVURUYU NASIL KABUL ETTİ

Şimdi görüyoruz ki, şirket plan değişikliğini kabul ettiremediği Çevre Bakanlığı'na termik santral içim ÇED raporu için müracaatta bulunmuştur. Çevre düzeni planı değiştirilmeden termik santral yapılması mümkün değildir. Çevre düzeni planının izin vermediği santral için ÇED başvurusunu bakanlık nasıl kabul etmiştir. Çevre Planı değişsin diye bakanlığa baskı mı yapılmaktadır. Bartın ve Amasra'nın geleceği için herkesi sosyal barışı korumaya, hukuka kurallara ve planlara uygun davranmaya çağırıyoruz. Çevre Bakanlığı'na sesleniyoruz; bu başvuruyu reddediniz. Yatırımcı firmaya sesleniyoruz; başvurularınızı geri çekiniz ve kömür çıkarmak olan görevinize devam ediniz. Eğer, bakanlık başvuruyu reddetmez ve şirket de başvurusunu geri çekmezse 20 Şubat'ta geleceğimizi koruma mücadelemiz her alanda devam edecek. 20 Şubat'ta yapacağımız miting ile sesimizi daha gür duyurmaya çalışacağız ve hukuksal girişimlerimize de başlayacağız."

AK Parti Amasra İlçe Başkanı Hasan Balcı, AK Parti ilçe teşkilatı olarak termik santralin karşısında olduklarının tüm kamuoyu tarafından bilinmesini istedi. Balcı, termik santrale karşı mücadelelerinde desteklerini sonuna kadar vereceklerini belirtti.

"Amasra'yı seviyorum, termik santral istemiyorum" yazılı dev afişlerin yanı sıra "Amasra'da termik santral istemiyoruz", "Santrale hayır", "Zehir solumak istemiyoruz" , "Santrale hayır, yaşama evet" yazılı pankartlarla basın açıklamasına katılan vatandaşlar sık sık alkışlarla slogan attılar.

Basın açıklamalarının ardından alana toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, alkışlar, sloganlar ve ıslıklarla termik santralin kurulmasını protesto etti.

Haber: S.Bostancı

  Bookmark and Share   YakınlaştırResetUzaklaştırSon dakika Amasra haberleri için RSS Abonemiz Olun!

Bu Haber 4656 kez okundu. Haber Kaynak : http://www.bartin.info
ZİYARETCİ YORUMLARI YORUM EKLE
Adı Soyadı: mustafa Ekleme Tarihi: 26.01.2010 E-Posta:

    termık santral bellidirki bolge halkına zarar verecek bir girişimdir HATTAT holding e sadece yazık diyorum kimsenin rızası olmadan sırf para uğruna düştükleri duruma bakın gerçekten yazık...

YORUM EKLEYİN
İsim & Rumuz:
E-Posta:
Zorunlu Değildir.
Yorumunuz:
314496
  ÖNEMLİ NOT:  Bu haberde yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.  Yazılan yorumlardan AMASRA veya Amasram.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

 
                                         


Bu site
©Ajfe İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıstır Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.
2006-2024 Ajfe �nternet Hizmetleri