Makber Şarkısına Konu Olan Çeşmeye Yıkım Kararı
Hamiyet Yüceses'in, Çanakkale'de batan denizaltına ölen kocası adına yazdığı "Makber" isimli şarkının da önemi olan Amasra'daki "Atılay" çeşmesine Amasra Müze Müdürlüğü tarafından yıkım kararı verilmesi vatandaşların tepkilerine neden oldu.
Amasra'da Atılay denizaltısı şehitleri adına yapılan çeşme ve havuzun yıkılma kararına, ilçe halkı tepki gösterdi. Havuzun başında toplanan vatandaşlar, Amasra Müze Müdürlüğü'ne de tepki gösterdi. Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Atılay Çeşmesi'ne Amasra Müze Müdürlüğü tarafından yıkım kararı verilmesi vatandaşları kızdırdı. Amasra'da Atılay denizaltısı şehitleri adına yapılan çeşme ve havuzun yıkılması için alınan karar sonrasında Amasralı vatandaşlar, havuz başında bir araya gelerek yıkım kararına tepki gösterdi. Alınan karar sonrasında belediyenin kendi elleriyle yapacağı yıkım öncesinde müze müdürlüğüne tepki gösteren vatandaşlar, "Biz bu havuzun yıkılmasını istemiyoruz. Müze Müdürlüğü Amasra'da daha ciddi konular var onlarla ilgilensin. Gereksiz bir sürtüşme sonucu ortaya çıkan bu çeşmenin yıkılmasına engel olacağız" dedi.
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, 1942 yılında Çanakkale Mortu Koyu'nda batan Türk hücum denizaltısında 38 denizcinin hayatını kaybettiğini ve denizaltısından sadece Amasralı Ahmet Bağdat adlı bir erin kurtulabildiğini, bu ismi yaşatmak adına havuz ve çeşmeyi yaptıklarını belirtti. Başkan Timur, bu tarihi önem taşıyan anıtın yıkılma kararına tepkili olduklarını belirtti. Belediye olarak 2010 yılında Atılay şehitleri adına İskele Caddesi'nde çeşme ve havuz yaptırdıklarını belirten Timur, "Amasra Müze Müdürlüğü'nün raporu ve Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı ile çeşmenin arkeolojik sit alanında olması nedeniyle yıkılması istenmiştir. Bu çeşme, faciada şehit düşen 38 askerimizin adına yapılmıştır. Ölenler arasında, meşhur ses sanatçısı Hamiyet Yüceses'in eşi, astsubay Fethi Yüceses de bulunmaktadır. Hatta Yüceses, 'Makber' adlı şarkısını bu facianın ardından yazmıştır. Tabi yıkım kararı çıkmasına halkımızda üzülmüştür. Bu çeşmenin yıkılması, Amasra halkını rencide edecektir. Çünkü batan denizaltısından kurtulan tek kişi Amasralıdır. Hem onun, hem de 38 şehidin adını yaşatmak ve onları yad etmek için yaptığımız bu havuzlu çeşme, ilçemizin tarihi dokusuna uygun olarak yapılmıştır" dedi.
Yıkım işlemi Müze Müdürlüğü'nden kimsenin gelmemesi nedeniyle gerçekleşemedi.
|