BAKANLIĞA İNAT, ÇEŞM-İ CİHAN'A TERMİK İNŞAAT
Tabii güzelliği ve tarihiyle ünlü Amasra'ya İzlanda'da patlayan volkan kadar kül çıkaracak termik santral yapılmasını Gürhan Savgı imzasıyla 'Amasra'ya volkan gibi termik santral' başlığıyla duyuran Aksiyon Dergisi son sayısında da elde ettiği çarpıcı bilgi ve gelişmelerle termik santral sürecini işledi. Fatih Sultan Mehmet'in 'Çeşmi Cihan' (Dünyanın gözü) dediği Amasra'ya devasa bir termik santral inşa etme talebi reddedilen HEMA'nın ısrarından vazgeçmediği belirtilen haberde içme sularını tehdit eden şirketin planda gösterilen Bartın'a 25 kilometre mesafedeki Filyos'a gitmemek için elinden geleni yaptığı ifade edildi. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın'ın görüşlerine yer verilen haberde HEMA şirketinin sondaj çalışmaları esnasında içme sularını tehdit ettiğini belirten Başkan Akın, "Bu kuyuların altından galeriler geçecek, bunun kazma gücüyle olması mümkün değil, dinamit kullanılması gerekecek. Bu dinamiti kullanırken acaba bu kalkerler kırılmayacak mı? Sularımız kaçmayacak mı? Çünkü burada Asker Suyu dediğimiz bir suyumuz vardı o su kaçtı' dedi. Tarlaağzı, Gömü ve Ahatlar köylerini mücavir alanına almak için yaptıkları çalışmalardan bahseden Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da HEMA şirketinin bölgedeki santral çalışmalarından şikayetçi olduğunu belirtiyor.
KİMYASAL ATIK KANALINA DÖNEN KAMAN DERESİNDE SİYANÜRE RASTLANDI
HEMA şirketinin Kavşak Suyu havzasında devasa bir kömür sondajı kuyusu açtığının yer aldığı haberde Kavşak Suyu'nun kömür kuyuları sebebiyle tehdit altına girmesi süreci de gündeme getirilmiş. Bu çalışmaların yapıldığı günlerde Kavşak Suyu'ndan beslenen Kaman Deresi'nin bembeyaz ve köpüklü akması üzerine Bartın Belediyesi'nin numune alarak Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nde yaptırdığı analizlerde siyanür başta olmak üzere çok sayıda ağır metal ve kimyasal maddenin tespit edildiği ortaya çıkmış. Ancak Bartın İl Çevre Müdürlüğü'nün aldığı analizlerden tehlikeli bir bulguya rastlanmamış. Numune alımına şahit olan Aksiyon Dergisinin haberinde adı verilmeyen mühendisin Çevre ve Orman Müdürlüğü elemanlarının numuneyi şirketin gösterdiği kovalardan aldığı, aynı mühendisin memurları numuneleri dereden almaları için uyardığını ancak sözlerine kulak asılmadığına yer verilmiş.
HEMA, ÇIKARACAĞI KÖMÜRDEN UZAKLAŞMAK İSTEMİYOR
Kömür çıkaracağı Tarlaağzı mevkiindeki santrali bakanlığa ve yöre halkına bir türlü kabul ettiremeyen HEMA, bu seferde gözünü kabul edilmeyen yere 2 kilometre mesafedeki Delikburun mevkiine diktiğinin ele alındığı haberde, bakanlık yetkililerinin Çevre Düzeni Planı'nda orman alanı olarak göründüğü için şirkete en uygun yer olarak 25 kilometre mesafede Filyos Sahillerini tavsiye ettiği bilgisine yer verildi. Bakanlıkta yapılan inceleme değerlendirme toplantısında da tüm temsilcilerin huzurunda bu hususun şirket yetkililerine söylendiği belirtilen haberde şu ifadeler yer aldı: HEMA çıkaracağı kömürden uzaklaşmak istemiyor. HEMA'nın planlarında ağırlık kazanan Delikliburun Mevkii, Bartın'ın 8 kilometre kuzeyinde. Buraya yapılacak yüzlerce metrelik bacalardan çıkacak emisyonlar, Karadeniz'den gelecek hakim kuzey rüzgarıyla direkt Bartın'ı etkisi altına alacak. Zaten etrafı dağlarla çevrili çanak şeklindeki coğrafyaya sahip olan şehirde yoğun bir hava kirliliği yaşanıyor. Tüm Bartın'ın bir senede yaktığı kömürü bir günde yakacak olan santralin etkisinin yıkıcı olacağı ifade ediliyor"
AKSİYON EKİBİ YERİN -510 METREDE İNCELEME YAPTI
Amasra'ya HEMA Şirketi tarafından kurulması planlanan santral sürecindeki gelişmeleri yerinde incelemek için gelen Aksiyon Dergisi Çevre Muhabiri Gürhan Savgı ve ekibi iki ayrı kuyuda önce -410 diğer bir kuyuda ise -510 metreye indi.
Kuyunun ağzından aşağıya çimento aktarıldığını burada çimentoya karıştırılan kimyasal maddelerle yüklü tanklar dikkatini çeken Aksiyon ekibi, 'Bunların içinde ne var' sorusunu yöneltti ancak soruya cevap alamadı.
HEMA Enerji Grubu Başkanı Hulki Yakupoğlu santralin ilk etapta yakacağı yılda 5 milyon taş kömürünün bu sahadan çıkarılıp çıkarılamayacağı kendisine sorulması üzerine iddialı bir şekilde yaptığı konuşmada, "En ufak bir şüphemiz olsa bu kadar parayı gömmeyiz. Bu iddiaların ardında başka niyetler var. Türkiye'de yer altı işletmelerden 7,5 milyon kömür üretiliyor. Bunun 5 milyon tonuna Çayırhan'da ulaşılıyor. 'Olmaz' diyen arkadaşlara karot ambarımızı gezdirelim. Gelip bizim çalışmalarımıza baksınlar. Amasra'da ilk planda birkaç arımdam beklentimiz yılda 5 milyon ton.Nihai hedef 10 milyon ton" dedi. Kesinlikle Kavşak Suyu'nun kullanmayacaklarını dile getiren Yakupoğlu, deniz suyunu filtre ederek soğutma suyu olarak kullanacaklarını 200 metreden çekerek Kavşak Suyu'nun maliyetli olacağını ifade etti. Bartın ve Amasralıların kafasını en fazla kurcalayan sorunun da yer aldığı haberde Yakupoğlu'nun verdiği cevap ise, "Bir yükleme boşaltma istasyonuna ihtiyacımız var. Santralin inşaatı, kömür nakli ve çıkan atıkların gönderilmesi için. Karayoluyla külü satmaya kalkarsanız ticari olarak değerlendiremiyorsunuz. Ama deniz yoluyla külü Dünyanın bir uzuna göndermeniz mümkün. Çayırhan Termik Santrali, arıtmasından çıkan alçı taşını değerlendiremiyor. Kamyonla taşıdığınızda ticari olarak karlı olmaktan çıkıyor. Bir liman düşüncemiz var. Bu, kömür getirmeye yönelik değil. Santral, üretimi ve istihdamı artıracak"
Haber Kaynağı: Hasan Önder
|