Türkiye Ormancılar Derneği'nin basın açıklaması:
Türkiye Ormancılar Derneği, Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski ikinci sivil toplum örgütü sıfatıyla, 1924’ten günümüze değin faaliyetini aralıksız sürdüren ve Türkiye Ormancılık Tarihinin oluşumunda önemli roller üstlenen ve kamu yararına çalışan bir dernektir.Türkiye ormancılığının milli çıkarlara, akla ve bilime uygun olarak yeniden yapılandırılması, kamu yararı ilkesi doğrultusunda doğanın, çevrenin ve ormanların korunması, doğal kaynakların çoğaltılması ve işletilmesi için her türlü çabayı destekleyen derneğimiz, doğayı, çevreyi ve ormanları tahribe yönelik her türlü iç ve dış tehditlere tarihsel süreç boyunca karşı koymuştur.
Türkiye Ormancılar Derneği Bartın Temsilciliği olarak Bartın İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü WEB Sitesinde 11.01.2013 tarihinde yapılan duyurudan öğrendiğimize göre; Hema Şirketince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Amasra Çapak Koyu Mevkii için“1320MW (2x660 MW/ 2983MWt) kurulu gücünde Hema Entegre Termik Santralı Projesi” adı altında bir ÇED başvurusu yapılmış ve bakanlık bu başvuruyu kabul ederek ÇED sürecini başlatmıştır. Bilindiği üzere daha önce de burası için bir ÇED başvurusu yapılmış ve ÇED süreci boyunca kurulması planlanan 2X1320MW= 2640MW gücündeki termik santrale karşı Amasra ve Bartın halkının yoğun tepkisi olmuştu. Söz konusu bu termik santral projesi ile ilgili daha önce yapılan ÇED başvurusu, 29 Kasım 2010 tarihinde Ankara’da yapılan ÇED Kapsam Belirleme ve Format Verme Toplantısı’nda termik santral yapımı için uygun bulunmamış ve bu alan için format verilmemişti. Bu karara rağmen ikinci kez “1320MW (2x660 MW/ 2983MWt) kurulu gücünde Hema Entegre Termik Santralı Projesi”adı altında bir başvuru yapılması ve bu başvurunun ilgili kurumca kabul edilmesi oldukça düşündürücüdür.
Kömüre dayalı Termik Santrallerin başta insan sağlığı olmak üzere, çevre, orman, sulak alanlar ve tarımsal üretim üzerine etkileri hususunda yapılan bilimsel araştırmalar, bu tür santrallerin zararlarını tartışmasız biçimde ortaya koymuştur. Şirket yetkilileri en son kuracakları termik santralin gücünün 5000MW olacağını açıklamışlardır. Bu büyüklükte bir termik santralin günde yaklaşık 45 bin ton kömür yakması gerekmektedir. Bartın ilinin bir yılda yaktığı kömürün 25 bin ton olduğu düşünüldüğünde, bu termik santraller ilçe ve köyleriyle birlikte Bartın’ın bir yılda yaktığı kömürü yarım günde yakacaktır. Söz konusu termik santrallerin kurulması durumunda, Bartın ve Amasra’nın gelecekte yaşanabilir kentler olup olamayacağını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Bartın ve Amasra kamuoyuna tarihten aldığımız sorumlulukla saygı ile duyurulur.
|