Batı Karadeniz Platformu'nun basın açıklaması:
Batı Karadeniz Platformu’nu oluşturduk
78 kilometrelik sahil şeridinde ondan fazla termik santral yaparak Zonguldak ve çevresini “Enerji üssü” ilan eden hükümet, kol kola girdiği enerji devi şirketlerle projesini hayata geçirmek için elinden yapıyor. Bilim insanlarının termik santrallerin Çatalağzı Muslu bölgesinde yarattığı olumsuzlukları ısrarla dile getirmesine karşın, aynı bölgeye diğerlerinden çok daha büyük bir santralin yapımı ala zarar bir şekilde sürüyor. Kandilli’ye yapımı tasarlanan üç üniteli iki santralin ÇED süreci hızla ilerlerken, Amasra’da 4 üniteli dev santrale, Bartın halkının büyük tepkisine karşın yeşil ışık yakılmaya çalışılıyor. Bir tarih, turizm ve tarım bölgesi ilan edilip, doğa dostu yatırımlarla, ekosistemi korunarak çok daha varsıl hale getirilmesi mümkün olan Filyos, endüstriyel yatırımlara açılarak, bir kirlilik beldesi haline çevrilmek isteniyor.
Yalnızca ÇED süreci süren termik santral yatırımları gerçekleştiği takdirde bu sahil şeridinde 30 milyon ton ithal kömür yakılacak. Özel sektör de dahil tüm Zonguldak Kömür Havzası’nda 15 yılda üretilen kömürün bir yılda yakılması anlamına gelen bu durum, hiç tartışmasız bir şekilde bölgemizi ekolojik yıkıma sürükleyecek. Tüm bunlara bir de lisans alınan diğer santrallerle Filyos Projesi adı altında yapılacak endüstriyel tesisler eklenince cennet bölgemiz, yalnızca insanların değil neredeyse tüm canlıların yaşayamayacağı bir belde olacak.
Daha çok kar hırsından gözü dönen enerji şirketlerinin kirli yatırımları bunlarla da bitmiyor. Hükümetten aldıkları teşvikle ülkenin dört bir yanında buldukları her damla suya hidroelektrik santrali kurmaya başlayan şirketler bölgemize de azgınca saldırıyor.
Alaplı’dan Bartın’a kadar pek çok bölgede yapılan irili ufaklı HES çalışmalarıyla yeşil doku tahrip ediliyor, tarımsal alanlar kullanılmaz hale getirilerek, sular ticarileştiriliyor. Son olarak Çaydeğirmeni beldesi sınırları içinde, Devrek Irmağı üzerine yapımına başlanan Çayaltı 1 ve 2 hidroelektrik santralleriyle ırmak yatağı derinleştirildi. Çalışmalar başlar başlamaz pek çok köylü kuyularından suların çekildiği için bahçelerini sulayamaz hale geldiğinden şikayet etmeye başladı. Bunun gibi bir dolu sorun bizi bekliyor.
Tüm bunlara izin vermeyeceğiz. Memleketimizin havasına suyuna, toprağına taşına, ağacına kuşuna, kurduna böceğine sahip çıkacağız.
Bartın, Çaycuma, Saltukova, Zonguldak, Ereğli ve Devrek’te kirli teknoloji ürünü yatırımlarla mücadele eden yaşam hakkı savunucuları, dernek ve platform temsilcileri olarak bir araya geldik ve Batı Karadeniz Platformu adı altında güçlerimizi, akıllarımız birleştirme kararı aldık. Bundan sonra verdiğimiz mücadeleyi daha iyi koordine edecek, daha sıkı dayanışma içinde olacağız. Köy köy, mahalle mahalle, kahve kahve gezip karşı karşıya bulunduğumuz tehlikeler konusunda yöre halkını bilgilendireceğiz. Çocuklarımıza daha yaşanabilir dünya vaat ediyoruz, bunu başaracağız. Tüm kamuoyunun çalışmalarımıza destek olmasını, etkinliklerimize katılarak bizleri yönlendirmesini bekliyoruz.
|