Hattat, “Biz ya kendimizi iyi anlatamadık veya yanlış anlaşıldık. Biz burayı sözleşmemizin bir parçası olarak elektrik santrali kurulması kayıt şartıyla aldık. Biz TTK ihalesine girerken kömür çıkarmak için girmedik. Biz kömürcü değiliz. Biz kömür çıkartıp satan bir kuruluş değiliz. Kurulacak olan Termik santral 2640 değil 3600 megavat olacak. Bizim hedefte istikbalde kuracağımız santral 3600 megavat olacak” dedi
Mehmet Hattat, Ülkemizde var olan kötü örnekler yüzünden termik santralden korkulduğunu, ama artık kötü termik santral kurulmasının mümkün olmadığını, ne hükümetin ne de kredi verecek bankaların buna müsaade etmediğini belirtti.
Santral kurulmazsa TTK kömür çıkart diyemez
2005 yılında TTK ile yapılan sözleşme metninde Amasra B sahası kömür işletme ihale şartnamesinde “Amasra ocaklarında istihsal edilecek tüvanan kömür hiçbir zenginleştirme işlemi yapılmadan büyük ölçüde bu civarda kurulacak termik santralde elektrik üretiminde kullanılacaktır.” İbaresi okundu. Hattat, Bu bize verilmiş bir izin değil, ihale sözleşmesine göre bu santral kurulmazsa TTK’nın bize söyleyeceği bir şey yok. Çıkart bu kömürü çıkart diyeceği bir şey yok. Dolayısıyla bu sözleşmenin bir ekidir diyerek kömür çıkartmadığı takdirde rödövans ödemekle yükümlü olmadığını söylemek istedi.
Meclis üyeleri tarafından Mehmet Hattat’a 2005 yılında söylediği, “Kömür çıkarmaya geldik, Bartın halkı istemezse santral kurmayacağım.” İfadesi hatırlatıldı.
Mehmet Hattat ise, kömür çıkarmaya geldim demedim, Bartın Halkı istemezse santral kurmayacağım dedim. Söylediğiniz gibi kömür çıkarmaya geldim lafı benim ağzımdan çıkmadı. Çünkü santral kömürün bir parçasıdır. Santral olmazsa ben kömürü ne yapacağım. Sözleşmemiz de bu şekilde. Ben kömürcü değilim ki diyerek cevapladı.
Amasra’ya Termik santral kurulmasının 1998 yılından itibaren çeşitli yıllarda Resmi Gazetede yayınlanarak Devlet yatırım programlarına girdiğini belirten Hattat, bunlarla ilgili raporları Meclis üyelerine gösterdi.
Kuyuyu su bastı, bir Bartınlı geçmiş olsun demedi
Mehmet Hattat, “TTK tarafından yapılan ihaleye Devlet plan programına girmiş santral kurulması kayıt şartı ile girdim. Bunun için kuyuları açtım Kuyulardan ikisi bitti. Kazpınarı’ndaki kuyuyu su bastı. Milyonlarca dolar para kaybettik. Bir Bartınlı da çıkıp geçmiş olsun büyük zarar ettiniz demedi. Hep aleyhte vurdular. Bu su basma büyük bir felaketti. Dünyada böyle kurtarılan bir kuyu emsali yok. Amerikalı ve Avrupalılar geldi. Bir şekilde bunu kurtarabilirsiniz dediler. Etrafını hep açacaksınız, dev jeneratörler getireceksiniz, Buralara gaz basıp etrafındaki suyu donduracaksınız. Oradaki 1 kilometre karelik alandaki suyu donduracağız. Yıllarca donuk kalacak.
Bunun üzerine Meclis üyeleri kuyu açılmadan evvel birtakım analizlerin yapılması gerektiğini belirterek, burada bir aksaklık olduysa yanınızda çalıştırdığınız elemanların iyi etüt yapamadığından kaynaklanmıştır. Biz 1986 yılından beri santrale karşıyız ve bunun mücadelesini veriyoruz. Zaten Çevre düzeni planı da buna izin vermiyor diyerek sonuna kadar santrale karşı mücadelemiz devam edecek dediler.
Filyos mu? Allah korusun
Hattat santralin Filyos’a kurulması konusunda ise Allah korusun, yok öyle bir şey söz konusu olamaz dedi. Santral kurulmazsa rödevans ödeme gibi bir zorunluluğumuz durumumuz olamaz. Eğer burada çıkaracağımız kömürün maliyeti 400 TL olacaksa tası tarağımızı toplayıp gideriz. Biz buraya kendin pişir kendin ye tabiri gibi kendimiz çıkarıp kendimiz yakacağız. Termik santral kurulmadığı takdirde bölge halkından özür dileyip gideriz.
Liman kuracağız. Santrali kurmak için liman lazım. Santralin parçalarını getirmek için liman lazım. Liman kurulacak, İthal kömür getirilecek diye dedikodular çıkartılıyor.Bunlar yanlış şeyler. Biz kömürcü değiliz. Kendimiz çıkarıp kendimiz yakacağız. Zararlı bir santrali kimse yaptırmaz dedi.(Bartın Olay Gazetesi)
|