Çevre Meclisi adına açıklamayı yapan Bilaloğlu, "ÇED raporu almakta zorlanan şirketin, termik santralı kuramaması olasılığıyla madencilik çalışmalarını rölantiye almasından mı kaynaklanmaktadır? Kömür üretiminin henüz gerçekleştirilememiş olması acaba K2 kuyusunun su ile dolmasının önlenememiş olmasından mı kaynaklanmaktadır? ? Hema A.Ş.nin Amasra'da termik santral kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan almış olduğu lisansın süresinin 27.07.2010 tarihinde dolmuş olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Şirket EPDK dan elinde olmayan nedenlerden dolayı ek süre istemiştir. Bundan sonra şirketin yapması gereken, sudan gerekçelerle lisans süresini uzatmaya çalışmak yerine, yukarıda bahsedilen tereddütleri giderecek şekilde hazırlık çalışmalarını hızlandırarak madencilik faaliyetlerine odaklanmak ve kömür üretimini bir an önce gerçekleştirmektir. Hema A.Ş. ancak bu şekilde yöremizdeki istihdamın arttırılmasına ve Bartın ekonomisine katkıda bulunabilecektir. Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki, bundan sonra yapılacak hukuk dışı girişimlerin yasal yollardan takipçisi olacağız" dedi. Çevre Meclisi adına açıklamayı yapan Bilaloğlu, "ÇED raporu almakta zorlanan şirketin, termik santralı kuramaması olasılığıyla madencilik çalışmalarını rölantiye almasından mı kaynaklanmaktadır? Kömür üretiminin henüz gerçekleştirilememiş olması acaba K2 kuyusunun su ile dolmasının önlenememiş olmasından mı kaynaklanmaktadır? ? Hema A.Ş.nin Amasra'da termik santral kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan almış olduğu lisansın süresinin 27.07.2010 tarihinde dolmuş olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Şirket EPDK dan elinde olmayan nedenlerden dolayı ek süre istemiştir. Bundan sonra şirketin yapması gereken, sudan gerekçelerle lisans süresini uzatmaya çalışmak yerine, yukarıda bahsedilen tereddütleri giderecek şekilde hazırlık çalışmalarını hızlandırarak madencilik faaliyetlerine odaklanmak ve kömür üretimini bir an önce gerçekleştirmektir. Hema A.Ş. ancak bu şekilde yöremizdeki istihdamın arttırılmasına ve Bartın ekonomisine katkıda bulunabilecektir. Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki, bundan sonra yapılacak hukuk dışı girişimlerin yasal yollardan takipçisi olacağız" dedi.
HEMA, 2 KEZ SÜRE UZATIMINA GİTTİ
Bartın Çevre Meclisi dün düzenlediği basın toplantısı ile TTK ile yaptığı sözleşme sonucunda rödövans karşılığı Amasra-B sahasının işletmesini devralan Hema A.Ş.'nin aradan 5 yıl 4 aylık bir süre geçmiş olmasına rağmen, henüz 1 kg. bile kömür üretemediğini belirtti. Çevre Meclisi adına açıklamayı yapan Jeoloji Mühendisi Refik Bilaloğlu, Sözleşme hükümlerine göre 36 ay içinde kömür üretimi yapıp rödövans bedelini TTK'ya ödemesi gereken Hema A.Ş'nin bugüne kadar hazırlık çalışmalarını tamamlayarak bir an önce kömür üretimini gerçekleştirmek yerine, sudan gerekçelerle 2 kez süre uzatımına giderek TTK'ya henüz 1 lira bile rödövans bedeli ödemediğini söyledi.
KÖMÜR ÜRETİMİNİ YAPAMAMA SANTRALLE Mİ İLGİLİ?
5 yıldan beri Bartın'da büyük bir istihdam yaratacağını, modern yöntemlerle ve ileri teknoloji ile kömür üreteceğini açıklayan şirketin, hala bu vaatlerini neden gerçeğe dönüştüremediğini sordu. Bu gecikmenin sebebinin çalışmalarındaki bilimsel ve teknolojik eksiklikler mi yoksa başka nedenlerin mi etkili olduğunu kaydeden Bilaloğlu, "Hema A.Ş. başlangıçta Bartın halkı istemezse termik santral kurmayacağını söylemiş, daha sonra ise kömür işletmesini yapıp büyük çapta istihdam sağlayabilmesi için termik santralı kurmak zorunda olduğunu, izin verilmezse Bartın'a yatırım yapmaktan vazgeçeceğini söyleyerek gerçek niyetini ortaya koymuştu. Acaba kömür üretimi hedeflerine ulaşamamalarında termik santral etkin bir rol oynamış mıdır?" diye sordu.
TERMİK SANTRALİ KURAMAMA İHTİMALİ İÇİN Mİ ROLANTEYE ALIYOR?
Bilaloğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: Hazırlık çalışmaları kapsamında kuyu açma çalışmaları devam ederken insanları gruplar halinde kuyu dibine indirerek yapılan röpörtajları medyada yayınlatan, yaptığı çalışmaların hızı ve yüksek teknolojisi ile övünen ve bu işi bir şova dönüştüren Hema A.Ş. ,bundan 6 ay kadar önce 2 kuyu açma işleminin tamamlandığını,1 kuyuda bitime az bir mesafe kaldığını ve galeri sürme işlemlerine başlandığını açıklamıştı. Aradan bu kadar uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen henüz kömür üretiminin gerçekleşmemiş olması, acaba kömürü piyasada satmak yerine termik santralda yakarak kazancını kat kat arttırmak isteyen fakat ÇED raporu almakta zorlanan şirketin, termik santralı kuramaması olasılığıyla madencilik çalışmalarını rölantiye almasından mı kaynaklanmaktadır?"
HUKUK DIŞI GİRİŞİMLERİN YASAL TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Bartın Halkının bildiği gibi, Hema A.Ş. tüm uyarılara rağmen kavşak suyu havzasının ortasına K2 kuyusunu açmış, kuyuyu su basmış, kavşak suyu risk altına girerken kuyuya gelen suyu önleme çalışmaları çevre ve su kirliliğine neden olmuştu. Kömür üretiminin henüz gerçekleştirilememiş olması acaba K2 kuyusunun su ile dolmasının önlenememiş olmasından mı kaynaklanmaktadır? Hema A.Ş.nin Amasra'da termik santral kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan almış olduğu lisansın süresinin 27.07.2010 tarihinde dolmuş olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Şirket EPDK dan elinde olmayan nedenlerden dolayı ek süre istemiştir. Bundan sonra şirketin yapması gereken, sudan gerekçelerle lisans süresini uzatmaya çalışmak yerine, yukarıda bahsedilen tereddütleri giderecek şekilde hazırlık çalışmalarını hızlandırarak madencilik faaliyetlerine odaklanmak ve kömür üretimini bir an önce gerçekleştirmektir. Hema A.Ş. ancak bu şekilde yöremizdeki istihdamın arttırılmasına ve Bartın ekonomisine katkıda bulunabilecektir. Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki, bundan sonra yapılacak hukuk dışı girişimlerin yasal yollardan takipçisi olacağız. Haber:S.Bostancı
|