Amasra'ya kurulması düşünülen termik santrale karşı oluşturulan Bartın Platformu tarafından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Bartın ziyaretindeki santral söylemleri ile yine santral konusunda son gelişmelerin değerlendirildi. Dün Yalı Mevkii aile çay bahçesinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile Amasra Belediye Başkanı Emin Timur'un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda şirkete yönelik sert eleştirilerde bulunuldu. Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Platformunda 150 yakın kurumun imzasının bulunduğunu ve kimsenin hafife almaması gerektiğini ifade etti. Akın, "şirket, bakan ile yapılan toplantıda santrali yapacakları bölgedeki çalışmaları engellediği gerekçesiyle Çevre ve Orman Bakanı'ndan kavşak suyunu istedi. Bakanda tabi kavşak suyunun önemini bilmediği için 'zaten barajdan su vereceğiz' dedi. Tabi bizler sayın bakana kavşak suyunu anlattık. Bunun kaliteli bir içme suyu olduğunu, yaklaşık 100 binlik nüfusa hitap ettiğini belirttik. Yani bundan sonra bizim mücadelemiz sadece termik santral değil, kavşak suyu için de olacak. Biz kesinlikle ne suyumuzun kirlenmesine, ne de suyumuzun elimizden alınmasına müsaade etmeyiz." diye konuştu. Bartın Platformu olarak tepkilerin daha da artarak hukuki olarak ileriye taşıyacaklarını ifade eden Başkan Akın, "Bartın mobil santral konusunda 30 bin kişiyle yürüdü. Bu santral için de gereğini yapmasını bilir. Biz bu bölgeye santral istemediğimizi net bir dille söylüyoruz" dedi. Akın, Amasra, Ulus ve Bartın Belediye Başkanlarının platforma imza attığını ifade ederek diğer 6 belediyenin tavrının belli olmadığını söyledi. Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da belediyeler birliğinin bir toplantısında "Bartın bir bütün olarak hareket etmek zorunda. Bu sorun sadece Amasra'nın Bartın'ın değil, Kumluca'nın, Arıt'ın ve diğer ilçe ve beldelerinde sorunu olmaya aday. Sizde destek verin" dedik. Bana verilen cevaplarında kemküm ettiler" dedi.
PLATFORM ÜYELERİ YALI MEVKİİNDE BİR ARAYA GELDİ
Amasra'ya kurulması düşünülen termik santrale karşı oluşturulan Bartın Platformu tarafından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Bartın ziyaretindeki santral söylemleri ile yine santral konusunda son gelişmelerin değerlendirildi. Dün Yalı Mevkii aile çay bahçesinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile Amasra Belediye Başkanı Emin Timur'un başkanlığında düzenlenen toplantıya Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Amasra Temsilcisi Hüseyin Çoban, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, MHP İl Başkanı Sezai Bilgin, Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Artar, Jeoloji Müh. Odası Temsilcisi Refik Bilaloğlu, Bartın Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, Araştırmacı Çetin Asma, belediye meclis üyeleri ile sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.
AKIN: FİRMA BÖLGEYE SIKINTI VERECEK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Platformunda 150 yakın kurumun imzasının bulunduğunu ve kimsenin hafife almaması gerektiğini ifade etti. Hema Endüstri A.Ş.'nin yıllar önce bölgeye gelirken santral kurmayacağını söylediğini belirterek bugün üzerine basa basa santral konusunda ısrar ettiklerini ifade etti. Bölgenin çanak olduğunu, külleri yok etmenin mümkün olmadığını bile bile şirketin santrali kurmak istediğini kaydeden Başkan Akın, "Bölgeye sıkıntı verecek bir kuruluşla karşı karşıyayız. Sayın bakanında Bartın'a gelmesi biraz şans oldu. Sayın bakan ile Amasra'dan deniz yoluyla bölgeyi gezdik. Kendisi Tarlaağzı ve Gömü bölgesine santral kurulamayacağını ifade etti. Ancak bununla birlikte Amasra'ya 6 km., Boğaz'a 6 km. olan ve şu anda kurulması planlanan yere de 2 km. uzaklıkta bulunan Delikliburun mevkii ifade edilmeye başlandı. Burası tamamen orman. 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nda santral için gösterilen alan Filyos'dur. Enerjiye ihtiyaç var diyorlar. Evet enerjiye ihtiyaç olduğunu bizde biliyoruz. Ama mantıken de bilimsel olarak da, hukuken de bu santralin Amasra'ya kurulması mümkün değildir" dedi.
ONLAR BURADA YAŞAMAYACAK
Şirketin istihdam üzerinden propaganda yaptığını ve kendilerinin de istihdama karşı olmadıklarını ifade eden Akın, "Tabi tüccar az maliyetle çok kazanmaya çalışacak. Ama bunu yaparken de çevreyi düşünmek zorunda. Onlar burada yaşamayacak. Burada bizler, bizim çocuklarımız, torunlarımız yaşayacak. Sıkıntıyı bizler, çoluk çocuğumuz yaşayacak. Bartın olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Ama şirket santraldeki inadını sürdürürse bizde gereğini yaparız. Meclislerin, il genel meclisinin, belediye meclisinin müdahil olma hakkı var. Bizlerde bu hakkımızı kullanırız. Yine şirket, o bölgedeki çalışmaları engellediği gerekçesiyle Çevre ve Orman Bakanı'ndan kavşak suyunu istediler. Bakanda tabi kavşak suyunun önemini bilmediği için 'zaten barajdan su vereceğiz' dedi. Tabi bizler sayın bakana kavşak suyunu anlattık. Bunun kaliteli bir içme suyu olduğunu, yaklaşık 100 binlik nüfusa hitap ettiğini belirttik.Yani bundan sonra bizim mücadelemiz sadece termik santral değil, kavşak suyu için de olacak. Biz kesinlikle ne suyumuzun kirlenmesine, ne de suyumuzun elimizden alınmasına müsaade etmeyiz." diye konuştu.
SANTRAL İÇİN GEREĞİNİ YAPMASINI BİLİRİZ
Bartın Platformu olarak tepkilerin daha da artarak hukuki olarak ileriye taşıyacaklarını ifade eden Başkan Akın, "Şirket eğer 1/25 binlik plana müdahale etmeye kalkarsa hakkımızı ararız. İşsizlikten dem vuruyorlar. Biz işsizlik olduğunu bilmiyor muyuz? Biz ölmekte istemişyoruz, aç kalmak da istemiyoruz. Bunun orta yolu var. Bu bölgeden kömürü çıkarırsın, başka yerde kurduğun santralde yakarsın. Bu bölgede santral kurulması mümkün değil. Bunun için mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz. Delikliburun olması da mümkün değil. Ormanı da maafedeceksiniz, ağaçları da katledeceksiniz. Bartın mobil santral konusunda 30 bin kişiyle yürüdü. Bu santral için de gereğini yapmasını bilir. Biz bu bölgeye santral istemediğimizi net bir dille söylüyoruz" dedi.
BELEDİYELER BİRLİĞİNİN TAVRI BELLİ DEĞİL
Belediye Meclis Üyesi Celal Erdoğan, termik santrale karşı oluşturulan platformda belediye meclis üyelerinin, il genel meclis üyelerinin, siyasi partilerin ve çok sayıda dernek, oda gibi sivil toplum kuruluşlarının yer aldığını hatırlatarak Belediyeler Birliği'nin tavrının da merak konusu olduğunu belirtti. Belediyeler Birliği'nin santral ile ilgili bir görüş açıklayıp açıklamadığını merak ettiğini ifade eden Erdoğan'ın sözüne Başkan Akın cevap verdi. Akın, Amasra, Ulus ve Bartın Belediye Başkanlarının platforma imza attığını ifade ederek diğer 6 belediyenin tavrının belli olmadığını söyledi.
TİMUR: BELEDİYELER BİRLİĞİ KEMKÜM EDİYOR
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da bir kez belediyeler birliği toplantısına santral konusundaki görüşlerini merak ettiği için katıldığını ve "O toplantıda 'biz 3 belediye bir mücadele veriyoruz. Bartın bir bütün olarak hareket etmek zorunda. Bu sorun sadece Amasra'nın Bartın'ın sorunu değil. Yarın Kumluca'nın, Arıt'ın ve diğer ilçe ve beldelerinde sorunu olmaya aday. Sizde destek verin" dedik. Bana verilen cevaplarında kemküm ettiler. Açıkçası çok destek verecek gibi davranmadılar. Tabiî ki Bartın belediyeler birliğinin komple bir destek vermesi uygun olurdu. Ama şu anda onlardan böyle bir destek görmek zor olur gibi görüyorum. Burada AKP'li belediyelerin desek vermediği ortaya çıkıyor" dedi. Timur, yine şirketin Delikliburun mevkiinin maliyetli olacağı yönünde açıklamalar yaptığını ifade ederek "Demek ki şirket çevreyi, sağlığı düşünmüyor. Ahlak ve etik her şeyin üzerinde olmalı.
ÇOBAN: BİR ÇAY KAŞIĞI KÖMÜR ÇIKARAMADI
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Amasra Temsilcisi Hüseyin Çoban da süreç ile ilgili bilgiler verdi. Bartın Platformunun bugünden sonra ne yapacağına ciddi şekilde karar vermesi gerektiğini de ifade eden Çoban, "Biz Cuma günkü toplantıya Bartın Platformu olarak katılırken, son defa uyumlu bilgi vermeye, bakanlığı ve firmayı hukuki bir çizgiye çekmeye çalıştık. Bu süreç başından beri hukuka uygun bir şekilde yürütülmüyor. Firma Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'ndan sadece lisans aldı. Bundan sonraki süreç planı yapılacak yatırımın planını ortaya koymalarıdır. 2009'un kasım ayında ancak bunu yaptılar. 300 gün içinde tamamlanması gereken ÇED planı, 100. gününde bakanlık tarafından usule uygun değildir diye geri çevrildi. Söz konusu konu ülkemizin enerji varlıklarını kullanmaksa eğer, bu firma TTK'dan aldığı işi tamamlasın. Geçen sene Nisan ayında ilk kömürü çıkarması gerekirken daha bir çay kaşığı kömür çıkarmamıştır. İşler planlandığı şekilde yürümüyor. Bölgemizdeki taş kömürü varlığı biran önce çıkarılmalıdır. Bizim yaşam hakkımız korunmak zorundadır.
ÇEVRE BAKANI YER BEĞENDİRMEYE ÇALIŞIYOR
Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: Bakanlık, plana yapılan itirazları da reddetti. Bundan sonra yapılan çalışmalar hukuki değil. Çevre Düzeni Planı, büyük sanayiler için Filyos'u gösterdi. Hema, Tarlaağzı ve Gömü tarım alanından çıkarılsın, termik santral yapacağım" dedi. Bundan sonra yapılan hiçbir resmi çalışma hukuki değil. Biz geçen hafta çevre bakanı ile görüşmeden bir toplantı yaptık ve bakana bakanlıkta olan hukuka uydurmaları, gösterelim dedik. Ve gördük ki bakan aslında bunu biliyor. 8 saat süren toplantıda genel müdür oturuyordu. O zaman o genel müdür Bartınlıların ne dediğini anlamadı mı? Çevre Planı Başvurusu reddedildiğine göre hiçbir başvuru değerlendirmeye alınamaz. Bundan sonra yapılacak santraller, Filyos'a yönlendirilmelidir deniliyor. Bu kadar açık. Çevre Bakanı da "Tarlaağzı olmaz ama tepesi olur" diyemez. Buranın bütün arkası orman. Onun arkası verimli tarım arazileri. Filyos'ta yer bulunamazsa firmalar yer gösterebilir diyor. Çevre Bakanlığı gösterebilir demiyor. Ama çevre bakanlığı firmaya yer beğendirmeye çalışıyor. Bakan firmaya yer teklif ediyor ve firma beğenmiyor. İlle de Tarlaağzı olsun diyor. Orada yatırım daha zor olurmuş. Sosyal maliyet nerede? Çevreyi koruma nerede? Bundan sonra bütün halk olarak ne yapacağımıza karar vermek zorundayız" dedi.
KARAKAŞ: BAKANLIK FİRMAYA DANIŞMANLIK YAPIYOR
CHP İl Başkanı Selim Karakaş da, Çevre Düzeni Planı'nın bile hukuka uygunluğunun tartışıldığını belirterek, "Çevre Düzeni Planı ile ilgili açılan bütün davalar çevre bakanlığınca iptal edilmiş. Çevre Düzeni Planı'nın bile hukuki sıkıntıları var. Eğer bizim tutunduğumuz bu plansa hatalar yaparız. Planı delmenin yolunu buluyorlar. Bakanlık yetkilileri firmaya danışmanlık yapıyor. Bu işi sıkı tutmamız gerekiyor" dedi.
BAYRAKTAROĞLU: FİZİKSEL OLARAK DELİKLİBURUN MÜMKÜN DEĞİL
Jeoloji Mühendisi Şevki Bayraktaroğlu da, firmaya önerilen Delikliburun mevkinin de fiziksel olarak santral için uygun olmadığını ifade etti. Bakan Eroğlu'nun dile getirdiği 6 şarta 7. şart olarak halkın görüşü, 8. şart olarak da coğrafi koşulların uygunluğu olduğunu ifade etti.
ARTAR: BİR MÜCADELEMİZDE GAZETECİLER İLE
Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Artar da termik santral konusunda Bartın'daki bazı gazetecilerle de mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bakan'ın Bartın ziyaretini birçok gazetenin "Bakan'dan santrale yeşil ışık" şeklinde verdiğini kaydeden Artar, "Burada gazetecilerin de duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Yalı Parkı'nda Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile Amasra Belediye Başkanı Emin Timur başkanlıklarında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Cemal Akın "Biz Bartın'da vebal altında kalmak ve elimizdeki doğal ve tarihi güzelliklerin kaybolmasını istemiyoruz. Bize çocuklarımız, torunlarımız 'termik santral kurulurken sen neredeydin?" diye sormamalı. Devlet adamı sadece bugünü değil geleceği düşünen kişilerdir" dedi.
Kaman Deresi'nden alınan ve Bartın Belediyesi'nin Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Laboratuarlarına yaptırdığı su numunelerinin analiz sonuçlarının tehlike boyutlarını gösterdiğini belirten Cemal Akın, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yaptırdığı analizlerin kullanma suyu kriterlerine göre olduğunu, belediyenin ise içme suyu kriterlerine göre tahlil yaptırdığını anlattı. Bartın'da suyun ve havanın kirlenmesini istemediklerini ifade eden Akın "Bartın Platformu olarak bu tepkilerimizi ileri seviyelere taşıyıp hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. İşsizlikten dem vurup 'ya ölün, ya da asgari ücretle çalışın' diyorlar. Biz ölmek de aç kalmak da istemiyoruz. Bunun orta yolu var. Kömür Bartın'dan çıkarılsın, santral Filyos'a kurulsun. Bunu net bir dil ile ifade ediyoruz. Bartınlıları hiçbir şey bilmeyen beş-on kişi mi zannediyorlar? Bugüne kadar sert tavır takınmadık ama gerekirse de gerekeni yaparız. Bartın Platformu'nda korkacak kimse yok" dedi.
Basın toplantısında Bartın Paltformu eş başkanı Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Çekül Amasra Temsilcisi Hüseyin Çoban, Peyzaj Mimarları Odası MYK Üyesi Mustafa Artar ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Şevki Bayraktaroğlu da termik santral ile ilgili süreçte yaşananları ve bu süreçte yapılan yanlışlıkları anlattı.
|