Amasra Masalsı Güzellikler Diyarı! altAnasayfaAmasra HaberleriNasıl GelirimaltaltaltBize Ulaşın

 Ana Sayfa   |   Chat Sohbet   |   Haberler   |   Şehir Haritaları   |   Fotoğraf Galerisi  Makaleler   |   Videolar

Ana Menü   ANA MENU

 alt
 Amasra Pansiyonları
 Amasra Otelleri
 Amasra Restaurant - Amasra Restaurantları
 Amasra Cafe ve Disco
 Amasra Yat Turları
  Hava : Bulutlu  
Hava Sıcaklığı : 9°C
    Tümü için TIKLAYINIZ  

 Pırıl pırıl santral olacak 13.01.2010

      Hattat Holding Yeni Projeler Koordinatörü ve Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç, Hema Endüstri A.Ş. Batı Karadeniz Enerji Üssü çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi. Tonguç, “Burada kuracağımız santralde de en kaliteli ve en üst düzey teknolojiye sahip olacak. Bu bizim felsefemiz. Bartın halkının içi rahat olsun, müsterih olsun. Bu teknolojinin ne çevreye, ne tarıma nede insan sağlığına hiçbir zararı olmayacak. Biz büyük bir holdingiz.

HABER DETAYI
 

Bizim de ayakta kalmamız rekabete, rekabet için de teknolojiye bağlı. Bunun için kötü teknoloji kurma şansımız yok. Zaten bu bizim felsefemize de uymuyor. Bartın’a öyle bir santral kuracağız ki, pırıl pırıl çevreci bir santral olacak. Ön yargılı olmayın. Avrupalı geldiğinde “Türkler neymiş diyecekler. Bartın bu yatırımın önünü kapatmamalı. Bir işi adam akıllı yaparsanız hiçbir şey olmaz. Ayrıca bizim kuracağımız santralde taş kömürü kullanılacağı için külü de linyite göre yüzde 40 daha az olacak, asit yağmurları da olmayacak.” dedi.

AVRUPALI GELDİĞİNDE TÜRKLER NEYMİŞ DİYECEK

Hema Endüstri A.Ş. Amasra Bölge Müdürlüğü Misafirhanesinde gerçekleştirilen toplantıda Tonguç, Hattat Holding’in otomotiv, enerji ve turizm sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi.

Holding’lerine ait 11 adet fabrika olduğunu ifade eden Tonguç, ithal kömüre dayalı santral için en uygun yerin fabrikalarının bulunduğu Çerkezköy olduğunu ancak bu düşüncede olmadıkları için Amasra’yı tercih ettiklerini belirtti. Bartın’a gelmelerinin tek nedeninin taş kömürü olduğunu kaydeden Tonguç, “Taş kömürü bizim için pırlanta. Biz pırlantanın olduğu yere geldik. Ama ithal kömüre dayalı santral düşünseydik, bütün tesislerimizin, iş gücümüzün bulunduğu Çerkezköy’ü tercih ederdik. Hattat Holding’in bütün tesisleri son teknoloji ile kurulmuş ve donatılmış tesislerdir. Burada kuracağımız santralde de en kaliteli ve en üst düzey teknolojiye sahip olacak. Bu bizim felsefemiz. Bartın halkının içi rahat olsun, müsterih olsun. Bu teknolojinin ne çevreye, ne tarıma nede insan sağlığına hiçbir zararı olmayacak. Biz büyük bir holdingiz. Bizim de ayakta kalmamız rekabete, rekabet için de teknolojiye bağlı. Bunun için kötü teknoloji kurma şansımız yok. Zaten bu bizim felsefemize de uymuyor. Bartın’a öyle bir santral kuracağız ki, pırıl pırıl çevreci bir santral olacak. Avrupalı geldiğinde “Türkler neymiş diyecekler” dedi.

50-60 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDECEĞİZ DE DİYEBİLİRDİK

Amasra’da büyük yatırımlar yaptıklarını ve bu yatırımlarının Türkiye’nin en büyük madencilik projesi olduğunu söyleyen Tonguç, TTK’nın yıllık üretiminin 1.5-1.8 milyon ton yıllık üretiminin olduğunu, kendi hedeflerinin de 5 milyon ton ile bu üretimin 3 katı olduğunu belirtti. Tonguç, “TTK bir dönemde 49 bin kişiyle yılda 5.2 milyon ton kömür çıkarmış. Biz 11 bin kişi istihdam ederek 5 milyon ton kömür üreteceğiz diyoruz. Eğer biz uçuk rakamlar söyleseydik, TTK’da olduğu gibi 5 milyon ton kömür için 50-60 bin kişi çalıştıracağız” derdik. TTK’nın rakamlarını örnek gösterebilirdik. Ama bunun mantığı yok. Çünkü, para kazanamazsınız. Biz ancak kömür üretim işinde 8-9 bin kişi çalıştırabiliriz. Bizde 50 bin kişiyle çalışacak olsak batarız” dedi.

BARTIN BU TÜR YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ KAPATMAMALI

Amasra kömürünün son derece değerli olduğunu da kaydeden Tonguç, bölgede 500 milyon ton kömür rezervi ile hedeflerinin de yıllık 5 milyon kömür üretmek olduğunu ifade etti.

Tonguç, “Yani burada 100 yıllık kömür rezervi var. Demek ki biz en az 100 yıl buradayız. Önümüzdeki yüzyıl buradayız. Biz buraya madeni çıkarma ve bu madeni Türkiye’nin enerjisi, Türk insanı için kullanmaya geldik. Burada 3 buçuk yıldır çalışmalarımız sürüyor. Daha bir kuruş para kazanmış değiliz. Bizim bu projemizle 8 metre çapında 3 tane kuyu açıyoruz. Bu 3 kuyu ile yerin altına otobanlar kuruyoruz. 600 metre yerin altına giriyoruz. Bu kolay bir iş değil. Bazı kesimler, “HEMA buralara otel kuracak, turistik tesis yapacak” dediler. Ama gördüğünüz gibi aradan geçen sürede böyle bir şey olmadı. Köyleri dolaştım, insanları dinledim. Bartın’da göz yaşartan bir şekilde işsizlik söz konusu. 3-4 yıldır işsiz olan babalar var. Buraya da büyük bir yatırım, büyük bir marka gelmiş ve yer altı zenginliğini kullanacağız” diyor. Bartın bu tür yatırımların önünü kapatmamalı” şeklinde konuştu.

ÇEVRECİLERİN TEPKİLERİNDEN MESAJ ALIYORUZ

Çevrecilerin tepkilerini de haklı bulduğunu ifade eden Tonguç, onların verdiği mesajları çok iyi anladıklarını söyledi. Çevresiz bir hayat olamayacağını kaydeden Tonguç, şöyle konuştu: Biz en büyük çevreciyiz. Holding olarak 12 bin ağaç diktik. Bartın’da bilgi eksikliği var. Çok farklı yaklaşımlar oluyor. Biz bu anlamda bilgi vermekte yarar görüyoruz. Buraya kuracağız termik santralde sadece Zonguldak ve Bartın’da çıkarılan taş kömürü kullanılacak. Ülkemizde santralin kötü örnekleri ve zarar verenleri var. Ama bunların hepsi linyit kömürü ile çalışıyor. Linyit kömürü ile çalışan bir santralde kül oranı yüzde 50 iken taş kömüründe ise yüzde 10. Elektrik santrali sadece Bartın’da değil, dünyanın her yerinde var. Japonya, Bulgaristan, İsviçre, Fransa, Portekiz, ABD’de kurulan santraller yerleşim yerlerinde olan, tarımın yapıldığı şehrin göbeğinde olan yerler. Bir işi adam akıllı yaparsanız hiçbir şey olmaz”

SANTRALDE ASİT YAĞMURU OLMAYACAK

Termik santralden çıkacak külün kömür çıkarılacak ocaklara konulacağını söyleyen Tonguç, “Ülkemizde ve çevrecilerin Almanya’da gezdikleri santrallerin ithal kömüre dayalı olduğu için hiçbirinin maden ocağının olmadığını belirtti. Tonguç, “Bizler, çıkacak külü kömür ile boşalan ocaklara koyacağız. 5 milyon ton kömürün yakılacağı santralden 500 bin ton kül çıkacak. Bunu da rahatlıkla ocaklara koyabiliriz. Burada yapmayı planladığımız limanı da Bartın ve Zonguldak bölgesinde bulunan ve cam yapmak için kullanılan kuvars kumunu taşımak içindir. Ayrıca liman ile bölgede çıkacak kömürün yüzde 40’ı koklaşan kömürdür. Bu kömürleri demir-çelik ve beton fabrikalarına ihraç etmek için kullanacağız. Küllerin tekrar maden ocaklarına bırakılacak olmasından dolayı da denizin kirlenmesi de söz konusu değildir. Bu santralleri yapan Japonya, Bulgaristan, İsviçre, Fransa, Portekiz, ABD bizden daha mı aptal. Bunlar bu işi bilmiyorlar mı? Asit yağmuru, linyit kömürü kullanılan santrallerde olur. Bizim kuracağımız santralde taş kömürü kullanılacak olmasından dolayı böyle bir risk yoktur” dedi.

BİZE DESTEK VERİN

Bartın’ın işsizliği en fazla il olduğunun da yaygın basında yer aldığını söyleyen Tonguç, “Ben bunu kapalı olmaya bağlarım. Biz bunu tersine çevirebiliriz. İşsizlik aldı başını gidiyor. Burada istihdam, kalkınma istiyorsanız bizlere destek verin. Çalışanlarda da öncelik yöre halkına verilecektir” dedi.

SORULARI YANITLADI

Toplantı sonunda Tonguç, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. AA Muhabiri Selim Bostancı’nın “Bartın’da termik santralden daha çok güven sorunu doğdu. Sayın Hattat ilk geldiğinde işimiz santral değil, kömür demişti. Ancak aradan zaman geçti ve HEMA’nın santral başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Sonra Bartın istemezse kurmayız dediniz ve bugün gelinen süreçte santral konusundaki yatırımınızda kararlısınız. Bunlar, en başından neden anlatılmadı” şeklindeki sorusuna da Tonguç, kararların şartlara göre değiştiğini ve bu kararda en büyük etkenin yapılan sondajlarda kömür rezervinin artmış olmasına bağladı.

Haber: S.Bostancı

  Bookmark and Share   YakınlaştırResetUzaklaştırSon dakika Amasra haberleri için RSS Abonemiz Olun!

Bu Haber 5290 kez okundu. Haber Kaynak : http://www.bartin.info
ZİYARETCİ YORUMLARI YORUM EKLE

BU HABER İÇİN YORUM YAPILMAMIŞ İLK YORUMU SİZ YAPIN!

YORUM EKLEYİN
İsim & Rumuz:
E-Posta:
Zorunlu Değildir.
Yorumunuz:
522303
  ÖNEMLİ NOT:  Bu haberde yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.  Yazılan yorumlardan AMASRA veya Amasram.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

 
                                         


Bu site
©Ajfe İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıstır Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.
2006-2025 Ajfe �nternet Hizmetleri