"Türkiye'de birçok yerde Kurtuluş Bayramları, yıl dönümleri kutlanıyor. Geleneksel şenlikler, şölenler de var. Amasra'nın fethi şenliği farklı anlamlar taşıyor. Şöyle ki, bütün Anadolu'da Türklerin egemen olduğu bir dönemde Cenova'dan gelip burada sömürge üssü kuran yabancı bir topluluğun, İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından buradan çıkartılmaları anlamlı ve önemlidir. 1453'te İstanbul'un fethini gerçekleştiren Fatih, bundan 7 yıl sonra da 1460'ta Amasra'yı almış; son derece insancıl ve uygar bir davranışla, 150 yıldan fazla Amasra'yı işgallerinde tutan Cenova kolonisinin de memleketlerine dönmelerine izin vermiştir.
Türkiye'nin her köşesini; özellikle de Amasra gibi çok uzun geçmişleri, tarih birikimleri olan beldeleri doğru tanımalı, doğru tanıtmalıyız. Amasra; doğanın bütün olanakları ve güzellikleriyle donanmış; tarih katmanlarıyla da zengin bir yurt köşesidir. Bu mütevazi şenliğimizin tek amacı da Amasra'nın önemini, değerini duyurmak ve vurgulamaktır.
Bu güzel yarımadanın; bizzat Fatih Sultan Mehmed'in, "dünyanın gözbebeği" anlamında, "çeşm-i cihan" diye tanımlandığı Amasra'mızın korunmasını, bir turizm ve kültür yerleşkesi kabul edilerek görünmesini amaçlıyoruz.
Bu güzel yarımadanın tahriplerinden, özünü ve çevresini mahvedecek, girişimlerden uzak; uygar, bilimsel, kültürel, turizm amaçlı etkinliklerin ortamı olmasını hedefliyoruz.
Amasra'da arkeolojik araştırmalar yapılması; M.Ö binli yıllara dayanan tarihinin toprak altında bize neler sakladığını öğrenmek ve gün ışığına çıkartmak istiyoruz.
Bu amaçla başta Amasra'nın övünç kaynağı değerli hemşehrimiz, İstanbul'un ve Amasra'nın hafızası büyük bilim adamı Prof. Dr. Semavi Eyice; saygın ve yetkin otoriteleri Amasra'da konuk ederek görüşlerini almak, önerilerinden yararlanmak istiyoruz. Bugün burada aramızda olan sayın Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya, sayın Necdet Sakaoğlu'na, sayın Nezih Başgelen'e, sayın Levent Toksoy'a davetimize icabet ettikleri için Amasra'lılar olarak şükran duymaktayız.
Amasra, Türkiye genelinde deniz ve kültür turizminin başladığı yerdir. 19. yüzyılda katır sırtında iç bölgelerden buraya gelenler; temiz Karadeniz havasından, kumdan denizden şifa arıyor, dinçleşmek, yorgunluklarını atmak istiyorlardı. Bu eski gelenek, 1940'larda, Ankara'nın, Karabük'ün, Safranbolu'nun gezi meraklılarını, deniz ve sayfiye meraklılarını, Amasra'ya yönlendirdi. 1935'te Atatürk'ün önerisiyle Florya'da açılan ilk halk plajından sonra ikinci halk plajı da yine o yıllarda Amasra'da açıldı. Koylarımızı, plajlarımızı Türkiye'nin en temiz kıyıları yapmak; pansiyonculuğu daha da geliştirmek emelindeyiz.
Amasra'yı kuran ve adını veren Kraliçe Amastris'i, Romalı Lejyonerleri; Kuşkayası kabartmalarının ustalarını; Doğu ile Batı arasında "Barış"ı belgeleyen M.S 1. yüzyıla ait yazıtları; Amasra'ya bir şehir meydanı ve su kanalı yaptıran Romalı bilge vali Plinus'u; Amasra'dan Olimpiyat yarışlarına katılan yarışçılarımızı, Fatih Sultan Mehmed'i, eski kaptanlarımızı, çekici ustalarımızı, Milli Mücadelede katılan katkı sağlayan büyüklerimizi; kimlikleriyle hizmetleriyle anmak; yüceliklerini, erdemlerini yeni kuşaklara da tanıtmak istiyoruz.
Bunun ilk anlamlı örneğini değerli hemşehrimiz, hocamız Prof. Dr. Semavi Eyice'nin adının ve anısının yaşacağı, "Semavi Eyice" rölyefinin ve sokağının açılışıyla yapacağız. Bunun yanında ayrıca, Amasra Belediyesi adına, 86 yıla armağan olarak, "Semavi Eyice Kaynakçası" kitabını bastırmaktan gurur duyuyoruz.
Amasra halkına hayırlı olması dileğiyle."
|