AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Hattat Holding'e ait Hema Endüstri AŞ'nin Amasra Tarlaağzı’nda kurmak istediği yerli taşkömürüne dayalı termik santralin "mühendislik, satınalma ve inşaat" işleriyle ilgili, Çinli AVIC International firmasıyla imzaladığı çerçeve anlaşmasının Amasra’ya termik santrale izin verildiği anlamına gelmeyeceğini belirterek, bu anlaşmanın ÇED başvurusu olumlu neticelenen uygun bir yerde kurulabilecek santralin inşaat işleri için yapılan bir anlaşma olduğunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız'ın "Projeyi destekliyoruz, Çevreye ve yeşile saygı içerisinde bu yerli kaynaklarımıza ulaşabiliyor olmamız lazım.” Sözlerinin Amasra’ya termik santral izni verilmiş gibi yorumlanmasının doğru olmadığını söyledi.
Hattat Holding ile Çinli AVIC International firması arasındaki ortaklık anlaşması töreninde firma yetkililerine Santralin yeriyle ilgili bir problemin olduğunun hatırlatılması üzerine firma yetkilisinin ÇED sürecinin Delikliburun için devam ettiğini ancak burasının uygun olmadığını ve yerin değişmesini istedikleri şeklinde cevap verdiğini belirten Milletvekili Tunç, “Yerli kaynaklarımızdan enerji üretimini destekliyoruz, ancak bunun en uygun olan yerde gerçekleştirilmesinden yanayız, Amasra Tarlaağzı ve Gömü Köyleri ile ilgili ÇED başvurusunu Çevre Bakanlığımız uygun bulmamıştır, bu konuda Hema Şirketinin Çevre Düzeni Planına yaptığı itiraz da reddedilmiştir. Delikliburun ile ilgili ÇED süreci devam etmektedir. Firma Delikliburun için ÇED raporunu Bakanlığa sunmamıştır. Termik Santrallerin nerede yapılacağı 1/100.000 Ölçekli Zonguldak Bartın Karabük Çevre Düzeni Planında belirtilmiştir, bu yerlerin arasında Amasra, Tarlaağzı ve Gömü köyleri bulunmamaktadır.” Dedi.
Çevre Düzeni Planının, Amasra ve Yakın Çevresi’ne ilişkin plan kararlarında “Amasra Kenti’nde doğal ve tarihsel/kültürel çevrenin korunması, kent kimliğinin geliştirilmesi, sağlıklı ve yaşanabilir bir turizm merkezi oluşturulabilmesi amacıyla bölgenin özelliklerine uygun, doğal çevreye, tarihi mirasa ve kültürel dokuya duyarlı ve koruyucu, bölge ekonomisine ve toplumsal yaşantıya katkıda bulunacak sürdürülebilir turizm politikasının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu politika sadece Amasra Kenti’ni değil Amasra İlçesi’nin tümünü kapsayacak bir politika olacaktır. Planlama döneminde, Amasra ilçesi, planda öngörülen strateji ve politikalarla gelişmiş, sağlıklı ve yaşanabilir bir doğa ve kültür turizmi merkezi olacaktır (ZBK Plan Açıklama Raporu S. 38) . denildiğini hatırlatan Milletvekili Tunç; Termik Santrallerle ilgili olarak ta 1/100 000 Ölçekli Zonguldak, Bartın Karabük Çevre Düzeni Planı’nda; BÖLGESEL LİMAN, SERBEST BÖLGE, VE TERMİK SANTRAL gibi çevresel sorun yaratabilecek yatırımların, önlem alınmak kaydı ile; 1990’lardan beri planlanan ve geliştirilmesine çalışılan FİLYOS VADİSİ’nde oluşturulması planlanan “ BÖLGESEL ÇALIŞMA ALANI” na yönlendirildiğini söyledi.
Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’daki çevre örgütlerinin tepkileri ile ilgili olarak ta, bu tepkilere saygı duyduğunu ancak, konuyu siyaset malzemesi yapmak isteyen partilerin olduğunu, yıllardır Meclisin tozlu raflarında bekleyen Çevre Kanununu çıkaran, Kyoto Protokolünü onaylayan, seçim beyannamesinde 5 ana başlıktan biri olan “yaşanabilir çevre ve marka şehirler”’in inşası için çalışan bir iktidarın iş başında olduğunu söyledi.
Milletvekili Tunç; “Her şey Hukuk çerçevesinde gerçekleştirilebilir, hükümetimiz, ülkemizin enerji ihtiyacını yerli kaynaklardan sağlayarak, enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmayı hedeflemektedir, bunun için de yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra çevreye duyarlı ileri teknoloji ile çalışan termik santrallerin devreye alınması gerekmektedir, ancak bunu yaparken çevreyi feda etmeden, en uygun yer tespitinin yapılması gerekir, Çevre Bakanlığımız, Amasra’nın Tarlaağzı ve Gömü köylerinin Amasra ilçemize yakın mesafede olması ve bölgenin turizm bölgesi olması nedeniyle uygun yer olmadığına karar vermiştir, Tarlaağzına santral izini isteyen firmanın Çevre Düzeni Planına yapılan itirazları da reddedilmiştir.” Dedi.
|